Graphics

Linosnede of linoleumsnede

De linosnede of linoleumsnede is een hoogdruktechniek, waarbij de plaat bestaat uit een stuk linoleum. De techniek is te vergelijken met de houtsnede. Omdat de plaat linoleum zachter is, kunnen vloeiender lijnen ontstaan. De drukvlakken zijn qua textuur vlakker en missen de nerftekening van het hout.

Rudof-300x141

Eerste ontwerp, Rudolf 1996

Het drukproces

Eerst wordt er  een tekening op het linoleum gemaakt; deze dient in spiegelbeeld te zijn. Rond de afbeelding die moet blijven staan wordt met speciale gutsen het linoleum weggesneden. Daarna wordt met een roller speciale drukinkt op de achtergebleven hoge delen aangebracht. Vervolgens wordt er een vel papier op het linoleum gelegd, dat met een pers krachtig wordt aangedrukt. Hierna wordt de afdruk voorzichtig van het linoleum gehaald.

Thema’s

De composities van de linosnedes variëren van zeer abstract tot figuratief en worden gekenmerkt door een evenwichtige en krachtige dosering van wit-zwartpartijen. De thema’s zijn vaak uit het leven gegrepen en worden op een speelse manier geïnterpreteerd. Vaak wordt er voor een bepaalde tentoonstelling verschillende werken rond één  thema gemaakt.

Collectie

Linosnede blijft eigenlijk doorheen de jaren een vaste plaats innemen binnen het geheel van tentoonstellingen, activiteiten en opdrachten. De eerste stukken dateren van 1996, maar intussen telt de collectie al bijna 100 werken, gaande van ex-librisformaten (6 x 6 cm) tot exemplaren van 110 x 150 cm. Alhoewel de werken redelijk thematisch zijn opgebouwd, zijn er toch enkele reeksen rond een bepaal onderwerp terug te vinden (Vb. Intergalactic rond de invasie van een buitenaards konijnenleger). De collectie bevat eveneens enkele 2- en 3  kleurendrukken en een tal 3 luiken.

Een overzicht van enkele werken:

 

Enkele projecten op bestelling: